Cresa este acea institutie ce se ocupa cu ingrijirea copiilor pana la varsta de trei ani, avand un anumit numar de ore sau de zile, pe saptamana stabilite impreuna cu parintele prin intermediul caruia pruncul isi dezvolta simturile pe baza jocului. Jocul este foarte important intrucat este unealta prin care copilul isi exprima dorintele, comunica si invata.
Alaturat creselor, un program creat propriu de dumneavoastra poate ajuta foarte mult dezvoltarea copilului (in plus fata de ceea ce se realizeaza in cadrul cresei.)
De ce sa ducem copilul la cresa?
Incluzand jocul in viata voastra de acasa impreuna cu copilul, inevitabil veti planta o dragoste de invatare care va dura pe tot parcursul vietii copilului si il va ajuta sa indeplineasca obiective specifice in fiecare an. Puteti sa va concentrati in prima faza asupra scrisurilor, sunetelor si cuvintelor intrucat in primul an de gradinit asta se va practica. In o cresa se pregateste terenul pentru gradinita. Veți urmari, asadar, cu incantare evolutia, deoarece copilul face primii pasi spre citirea si scrierea corecta, mai ales atunci cand aceste activitati se leaga atat prin intermediul creselor si gradinitei cat si la domiciliu. Jucati-va si distrati-va in fiecare zi din viata proprie impreuna cu copilul si veti observa cum vocabularul acestuia va exploda si se va contura. El va invata in primul an de gradinita fundamentele esentiale ale matematicii si vor exista nenumarate cai (nu este vorba de cuvinte) destinate sa incurajeze acest lucru. Standardele educationale variaza intre orase, districte si scoli asa incat spre exemplu doi copii nu vor invata exact la aceeasi rata, deci nu va faceti griji daca micutul dvs. nu incepe sa citeasca in acelasi timp cu copilul vecinului. Iata punctele importante de învatare pe care copiii le vor realiza de obicei la gradinita.
Scrisul și sunete
La scoala: Pana la sfarsitul gradinitei, copiii vor putea sa recunoasca, sa numeasca si sa scrie toate cele 26 de litere ale alfabetului, atat litere mari, cat si litere mici. Ei vor cunoaste sunetul sau sunetele corecte pe care le produce fiecare litera si vor putea citi aproximativ 30 de cuvinte de inalta frecventa - numite si "cuvinte de vedere".
La domiciliu: Continuati sa cititi cu voce tare copilul. Citirea copiilor dvs. acasa nu numai ca ii face sa se bucure de lectura, dar ii ajuta, de asemenea, la scoala. Citirea impreuna ingrijeste compania si distractia si construieste concentrarea si vocabularul. Cautati carti despre interesele specifice ale copilului dvs. precum si pareri din partea bibliotecarului, dar asigurati-va ca cartile nu sunt prea dure. Este intotdeauna mai bine sa se inceapa pe carti mai usoare, pentru ca, la final se vor simti invingatori ca au reusit sa termine cartea si vor dori sa citeasca mai multe. De-a lungul zilei, spuneti-i cuvintele pe care le vede pe semnele stradale, panourile si ecranele de calculatoare sau cautand cuvinte de inalta frecventa intr-o revista.
Scris
La scoala: in clasa, copiii vor fi invatati sa scrie simple cuvinte CVC (consoana, vocala, consoana), cum ar fi palaria, rosu și cainele. Ei vor scrie, de asemenea, propozitii scurte, simple.
La domiciliu: Pastrati o cutie speciala sau un cos plin cu materiale de scris (creioane, marcare, hartie si note), astfel încat copilul dvs. sa poata practica scrierea unor fraze simple despre lucrurile speciale pe care le-a facut sau le-a vazut iîn timpul zilei. Întrebati-l ce a scris el si lasati-l sa citeasca cu voce tare. Oferiti-i incurajare prin afisarea scrierilor sale pe frigider sau pe peretele dormitorului.