Fiecare parinte doreste ca copilul sa reuseasca. Cu multe clase de gradinite care se extind la zile întregi si standarde academice în crestere, tot mai multi parinti opteaza pentru întarzierea gradinitei timp de un an. Dar mai intai ce este o cresa? Aceasta este o institutie care aigura ingrijirea copiilor pana la varsta de trei ani, avand un anumit numar de ore sau de zile, pe saptamana, in functie de cum doreste parintele. In ziua de astazi, unde serviciul ocupa o mare parte a timpului unui adult, apare o greutate in ingrijirea pruncului de aceea cresele vin in ajutor pentru a putea solutiona aceasta discrepanta. Cresele se regasesc oriunde ba chiar puteti incerca si o cresa Timisoara daca sunteti din Timisoara. In cele ce urmeaza redam cateva pareri vis a vis de cresa in sine provenite de la diversi parinti si de ce este aceasta utila atat pentru copil cat si pentru parinte.
"Fiul meu, care are ziua de nastere în septembrie, ar fi fost bine sa intre direct la gradinita, dar nu are nici un interes pentru scris sau numere", spune Jill Minus, un parinte din California. Minus a ales sa-si trimita fiul la un program cu cresa. "Este frumos sa-mi dau fiul in o clasa cu copii care au aceeasi varsta. Imi place, de asemenea, ca lectura și scrierea incep in primavara anului, care le confera copiilor sansa de a se stabili intai in noua lor clasa inainte de a se strange prea multa munca ".
Avantaje Cresa Timisoara
Acest parinte nu este singurul care vede beneficiul acestor tipuri de programe. "Experientele pe care copiii le vor avea in programele prescolare si cresa nu vor mai fi reluate niciodata. Copiii trebuie sa li se permita sa se bucure de aceste experiente timpurii si sa dezvolte o dragoste de învatare fara presiune ", spune Edith Fecskes, care a predat prescolar si la crese in California de mai bine de 20 de ani.
Un educator din Pennsylvania, Kimberly Colvin, este educator de opt ani. A predat intai la o gradinita de stat, apoi a predat clasei a doua si s-a intors la gradinita. "Nu pot sa cred cat de mult s-a schimbat curriculumul pentru gradinita de cand l-am abordat acum sapte ani", spune Colvin. "Invat in cuvinte si scrisuri pentru a le pregati in noiembrie. Obisnuiam sa învat aceste lucruri elevilor mei din ani mai mari.” Ca rezultat al curriculumului mai riguros, noteaza Colvin, mai multi copii nu isi dezvolta abilitatile motorii fine. "Acum vad copii care nici macar nu stiu cum sa taie hartia".
De asemenea, Colvin observa ca, desi multi copii se descurca bine la gradinita si apoi in clasa intai, pana cand ajung la clasa a II-a, "Nu pot sa reziste - se destrama si se lupta cu adevarat". Colvin intelege importanta predarii copiilor. Scrie, dar simte ca fortarea memoriei cuvintelor prin vedere este prematura. "De atata timp copii au invatat scrisuri și numere incat nu au timp pentru proiecte de artizanat sau activitati creative. Cred ca este trist si imi fac griji pentru noii profesori care ar putea sa se simta presati de curriculum-ul academic si sa renunte la orice activitati pentru pregatirea elevilor pentru teste ".
Multi educatori sustin ca tendinta de întarziere a gradinitei a provocat mai multe probleme decat le-a rezolvat. Unii sustin ca parintii, care asteapta sa-si trimita copiii la gradinita cand sunt mai in varsta, creeaza un mediu nedrept pentru elevii care incep de indata ce sunt eligibili.