Crese

CreseIn ziua de astazi, serviciul ocupa o mare parte din viata unui adult, deposedandu-l de timpul necesar atentiei si ingrijirii cresterii copilului. De aceea, pentru solutionarea acestei probleme exista crese care se preocupa cu ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani, pregatirea acestuia pentru gradinita prin intermediul invatarii prin joc. Practica era ca parintii care lucreaza si se confrunta cu aceasta incapacitatea de a avea grija de copii mici si nou nascuti era aceea de a ii lasa la bunici dar asta insemna indepartarea copilului de catre parinte si deseori resedinta bunicilor poate fi mult prea indepartata. Asadar apelati cu incredere la crese intrucat e langa ingrijirea atenta oferita cresterii copilului il pregateste si pentru gradinita, gradinita unde copiii se vor confrunta cu urmatoarele:

Avantajele pe care le au copiii in crese

Numere și numarare

La gradinita: Copiii vor invata sa recunoasca, sa scrie, sa ordoneze si sa numere obiecte pana la numarul 30. Ei vor putea sa adune si sa scada numere mici; Acest accent pe adunare si scadere va continua prin clasa a doua.

La domiciliu: Cautati numerele de la 1 la 30 in reviste sau ziare.Copilul le poate taia, lipi pe hartie si pune in ordine. Cand calatoriti in masina sau asteptati in linie, jucati un joc "Ce urmeaza?" Da-i copilului un numar și-l rogi sa identifice urmatorul numar.

Forme si obiecte

La gradinita: Copiii vor învata cum sa numeasca si sa descrie forme comune (cerc, patrat, triunghi, dreptunghi) si sa identifice, sa sorteze si sa clasifice obiectele dupa culoare, dimensiune si forma.

La domiciliu: Vorbiti despre proprietatile formelor comune: Ce face un dreptunghi cu un dreptunghi? Cum difera de un triunghi? Introduceti un joc "Desenati o forma" si jucati-va cu desenul dreptunghiurilor, cercurilor și patratelor. Fa-ti copilul sa organizeze jucariile dupa tipuri - poate sa adune blocuri de aceeasi marime într-o gramada sau sa ia Lego de culoare. Scoateti o cutie veche de butoane si lasati copilul sa le sorteze dupa dimensiunea si numarul de gauri. Pentru mai multa distractie, o sa-i placa jocul cu sortarea dulciurilor, cum ar fi bomboanele M & M, dupa culoare.

Timpul si anotimpurile

La gradinita: Copii vor putea sa identifice ora evenimentelor de zi cu zi pana la ora cea mai apropiata. Ei vor intelege, de exemplu, ca vor pleca la scoala la ora 7 dimineata sau ca vor manca cina la ora 6:00 seara. Dar va fi inca greu pentru ei sa inteleaga pe deplin conceptul de timp, deoarece ei sunt ganditori concreti si timpul este abstract.

La domiciliu: Ajutati-va copilul sa inteleaga conceptul de timp prin a spune ce timp este in timpul activitatilor de rutina. Utilizati si explicati cuvinte precum dimineata, amiaza, noapte, ieri, astazi si maine. Faceti o cronologie impreuna prezentand o zi obisnuita, cu desene ale evenimentelor regulate si ora din zi scrisa sub fiecare eveniment. In plus fata de invatarea notiunilot despre timp, copiii de 5 si 6 ani pot numi cele patru anotimpuri, prin urmare schimbati anotimpurile folosind un calendar special pentru a va ajuta copilul sa invete cum se schimba anotimpurile. Gasiti imagini care ilustreaza anotimpurile (frunze colorate, zapada, flori inflorite) si discutati despre ceea ce vede copilul în ele. Vorbeste despre ce fel de imbracaminte se poarta in functie de fiecare anotimp.