Cu copilul la psiholog

Cu copilul la psiholog

gradinita particulara    Pentru ce sa merg cu copilul la psiholog? Pentru ca, de multe ori, rezolvarea unei ,,probleme” din familie iti este la indemana. Insa, din cauza subiectivismului, oboselii, stresului, furiei sau enervarii, nu reusesti sa o gasesti. Sfatul unei persoane cu experienta va conta foarte mult.

   “Nu mai stiu ce sa fac cu cel mic. Nu ma asculta deloc! Daca nu ii cumpar ce vrea, face adevarate crize: se tranteste pe jos, tipa, lumea se uita la mine si imi e rusine!’”, “Pai, poti sa mergi la un psiholog!”.

   Da, intr-adevar, poti sa ceri sfatul unui psiholog, dar nu uita ca nu este un doctor care prescrie medicamente, ci te consiliaza si iti ofera solutii pentru a iesi din impas. Psihologul te indruma si te invata cum sa eviti diversele conflicte, neimpliniri, etc.

 Metodele pe care le aplica psihologul copilului dumneavoastra

   Metodele folosite de catre psiholog sunt:

  • conversatia (convorbirea),
  • observatia experimentului
  • aplicarea de chestionare
  • teste in vederea determinarii trasaturilor de personalitate si identificarea adevaratelor trairi sau emotii pe care le are fiecare persoana, dar pe care si le exteriorizeza in situatii diferite.

     La copii, cel mai des se foloseste aplicarea de teste proiective: ,,Testul familiei”, ,,Testul arborelui” si Testul ,,Omuletul”, toate acestea insotite de discutii cu cel mic pe diverseteme. Prin desen, copiii isi exteriorizeaza adevaratele trairi, dezamagiri, comportamente, nevoi si dorinte.

     In acelasi timp, psihologul poarta o discutie si cu familia copilului, pentru a-si forma o imagine de ansamblu legata de relatiile dintre membri, ce anume ii nemultumeste sau ii bucura, ce dorinte si asteptari au de la copil si de la ei.

      Este nevoie de o prima consultatie, la care participa copilul/copiii si parintii, apoi se va discuta separat cu fiecare. Psihologul stabileste cauza conflictului/impasului in care se afla familia si incepe sa ofere diverse sfaturi atat parintilor, cat si copilului, insa sunt sfaturi experimentate, bazate pe o perfectionare profesionala.

Situatia in care trebuie sa cerem sfatul psihologului
     O sa va dau cateva exemple de astfel de situatii:

  • copilul are un somn agitat si nu vrea sa ramana singur in camera,
  • copilul este violent cu ceilalti ori nu socializeaza,
  • nu are prieteni,
  • a scazut la invatatura,
  • ii este frica de animale, etc.

    Psihologul te ajuta sa gasesti raspuns si la intrebari legate de tine si de cei din jur, la care credeai ca nu exista raspunsuri: ,,De ce nu pot sa obtin un job mai bun? De ce ma pierd cu firea in fata sefului? Ii cumpar copilului meu tot ce isi doreste, dar el ma supara mereu! Dimineata ma trezesc cu un sentiment de teama, tremur si nu stiu ce fac, chiar daca am dormit foarte bine, aproape 10 ore? Cum sa-l conving pe copilul meu sa-si rezolve temele din placere?”

   In cazul in care este vorba de o trauma puternica: copilul a fost martor la batai intre parinti, a fost agresat fizic/sexual sau este dependent de droguri/ alcool, si-a pierdut o persoana foarte draga, etc, se poate apela la psihoterapeut, psihiatru sau chiar psihanalist, care vor investiga sub mai multe aspecte problema aparuta.