Cum sa nu iti disciplinezi copilul

Cum sa nu iti disciplinezi copilul

cum sa nu iti disciplinezi copilul

   Folosirea incorecta a disciplinării este una dintre greselile întâlnite adesea, fie prin absenta acesteia, adica absenta unor consecinte pentru comportamentele indezirabile, fie prin transformarea disciplinării în pedepse fizice, ori reactii verbale pline de insulte, jigniri, tipete, care afectează stima de sine a copilului şi rănesc profund emotional. „Mai mult, aceste măsuri educative însotite de emotii puternice, cum ar fi furie sau agresivitatea, şi penalizate de toate manualele şi studiile de specialitate, arată copilului că aşa se exteriorizează aceste emotii negative - furia, supărarea, dezamăgirea şi el va învăta asta reactionând fie prin imitatie, adică va face la fel cu cei pe care îi consideră mai slabi, fie prin inhibare - se consideră slab şi se retrage din calea provocărilor vietii. De asemenea, aceste modalităti de disciplinare îi arată copilului că părintele este vulnerabil, slab şi nu poate solutiona altfel o situatie problematică”, a spus Claudia Borza. tot aici s-ar încadra şi o altă greşeală pe care părntii o fac socotind fie că „bătaia e ruptă din Rai“, fie că „acolo unde dă mama sau tata, creşte“: pedeapsa fizică.

    Copilul nu trebuie lovit niciodată, oricât le-ar fi de greu părintilor să-şi controleze pornirile nervoase. O palmă scăpată din greşeală nu trebuie privită ca un precedent care poate fi repetat. Pedeapsa fizică nu impune respect, ci umilintă, ostilitate sau resentimente. De multe ori, cel mic nu ştie ce a greşit, iar explicatia trebuie oferită rational oricât de tensionat ar fi contextul în care s-a produs. Bătaia afectează pe termen lung relatia de încredere între copil şi părinte şi în induce celui mic sentimentul de frică sau chiar de ură. De cele mai multe ori, copilul îşi face un scop de a se răzbuna la un moment dat pe părintele care l-a lovit.

   Din pacate in tara noastra peste 60% din copiii din Romania sunt bătuţi acasă, iar 20% dintre părinţi consideră că bătaia este benefică în procesul de educare al celor mici, sunt datele unui studiu lansat marţi de organizaţia "Salvaţi Copiii".