Deschiderea unei Gradinite Particulare

Deschiderea unei Gradinite Particulare

gradinita particulara    Lipsa locurilor în grădiniţele de stat s-a dovedit a fi terenul perfect pentru înfiinţarea grădiniţelor particulare. La nivelul ţării există 373 de grădiniţe autorizate, din care numai 107 sunt în Bucureşti şi 16 grădiniţe particulare acreditate, din care 5 sunt în Bucureşti. Constanţa Mihăilă, vicepreşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, ne-a spus că acest fenomen este în creştere. „Avem o mare cerere de înfiinţare de grădiniţe particulare. Zilnic, vin câte două, trei persoane din Bucureşti şi din provincie care solicită informaţii despre obţinerea autorizărilor pentru grădiniţele particulare. Eu cred că numai în Bucureşti vor exista încă 30 de grădiniţe particulare, până în toamnă”, ne-a spus vicepreşedintele ARACIP.

    Pentru a veni în ajutorul celor care intenţionează să-şi înfiinţeze o grădiniţă particulară, Constanţa Mihăilă a acceptat să ne spună care sunt principalele condiţii care trebuie îndeplinite. „Primul sfat este ca grădiniţele să fie înfiinţate de persoanele juridice de drept privat. Şi societăţile comerciale pot face acest lucru, dar trebuie să ştie că scopul unităţii nu va fi acumularea profitului. Astfel de unităţi de învăţământ sunt non-profit”.

   A doua condiţie de bază este ca solicitantul să aibă un spaţiu corespunzător: poate fi proprietate personală, închiriată sau cu contract comodat. Trebuie să aibă avizul Direcţiei de Sănătate Publică, iar spaţiul să fie corespunzător numărului de copii pentru care vrea să deschidă grupele respective.

   La aceasta se adaugă dotarea minimală, în funcţie de numărul copiilor, inclusiv jocuri sau softuri. În acest sens, poate consulta site-ul Ministerului Educaţiei, pentru a descărca ordinul privind normativele de dotare minimală pentru învăţământul preşcolar (http://www.edu.ro/index.php/articles/c514/). „Cei care vor să obţină autorizare de funcţionare trebuie să demonstreze că au personal calificat, care va munci în respectiva unitate de învăţământ. Ei trebuie să aibă semnat un angajament din partea respectivelor persoane, iar directorul grădiniţei trebuie să aibă gradul II didactic şi să fie angajat cu normă de bază”, ne-a spus Constanţa Mihăilă.

   După ce solicitantul îşi va depune dosarul prin care solicită evaluarea în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în maximum 45 de zile experţii ARACIP vor face evaluarea externă, iar dacă vor îndeplini condiţiile necesare, vor primi autorizaţia de funcţionare în cel mult două luni de la depunerea dosarului.

   „Îi avertizăm pe cei care îşi pun firmă pe casă şi spun că au grădiniţă particulară că intră sub incidenţa legii penale. Este ilegal să îţi deschizi grădiniţă fără să ai autorizaţia Ministerului Educaţiei!”  -  Constanţa Mihăilă (vicepreşedinte ARACIP)