Daca aveti indoieli in a va duce copilul la o gradinita cu program normal noi va explicam de ce este bine pentru copil sa se afle acolo alaturi de alti copii. Mai jos va prezentam situatii din viata unei educatoare si sfaturile acesteia.
Unii copii, sunt foarte directi in a-si exprima temerile.
Alti copii nu sunt la fel de directi in ceea ce priveste ingrijorarile lor. Un altul dintre copii de la gradinita care era mai mare mi-a aruncat o galeata de apa pe cap (nu m-am imbracat pentru inot). Stiam ca comportamentul sau nu era pentru ca avea chef de o buna farsa, ci mai degraba pentru ca avea ceva despre care dorea sa vorbeasca si dorea sa-mi dau toata atentia. Subiectul mergea la gradinita.
Gradinita cu program normal avantaje
Daca aveti un copil care se indreapta spre gradinita in septembrie, iata cateva modalitati prin care puteti contribui la facilitarea tranzitiei.
Incercati sa faceti o terapie la domiciliu. Se vor face mici figurine, animale umplute sau papusi. Aratati cu "actorii" dvs. o tranzitie spre un loc nou. Nu uitati sa "actionati" strategiile de coping, de exemplu, "Domnul Elefantul se simte speriat. Deci ce poate face? Poate ca i-ar putea spune profesorului sau!”
Discutati despre tranzitia spre copilul dvs. intr-un mod pozitiv si incercati sa nu lasati sa se vada prea multa neliniste despre schimbare.
Vizitati scoala cat mai curand posibil in aceasta vara. Daca scoala dvs. ofera zile de vizita, faceti tot ce este mai bine pentru a va urma copilul. Daca gradinita copilului dvs. ofera un program zilnic de activitati inainte de inceperea anului, treceti pe acolo cu fiul sau fiica. Faceti fotografii ale scolii, clasei si noului profesor, daca este posibil.
Vedeti daca puteti afla cativa dintre colegii de clasa ai copilului dvs. si puteti stabili o data de joaca. Unele scoli ofera date despre locurile de joaca de vara pentru copii care vin.
Jucati rolul cat de mult puteti (jocul dramatic este foarte important pentru ai ajuta pe prescolari sa invete cum sa accepte schimbarea si cum sa inceapa noi roluri).
Spuneti-i copilului cum v-ati simtit cand trebuia sa mergeti la gradinita - si ce v-a facut sa va simtiti mai bine si cum sa treceti cat mai bine peste (adica daca iti poti aminti!)
Solicitati-i fratii copilului sa-i spuna despre experienta lor.
Amintiti copilului "Este bine sa iti fie frica. Dar, te vei simti mai bine in fiecare zi ca esti acolo. O multime de copii se simt la fel ca si tine. " Poate fi tentant sa incercati sa eliminati frica unui copil (la urma urmei, stiti ca va fi bine). In schimb, incercati sa recunoasteti frica copilului dvs. ca fiind reala si adecvata, oferind in acelasi timp reasigurare.
Prescolarii trebuie sa simta ca parintii lor cred ca temerile lor sunt corecte.
Dati-i copilului timp sa va vorbeasca despre temerile sale.
Cu copilul dvs., scrieti o poveste despre prima sa zi la gradinita (cu copilul dvs. ca personaj principal!) Includeti logistica, sentimentele etc.
De asemenea, nu incercati sa eliminati temerile copiilor cu agresivitate pentru ca nu va functiona.