Gradinita cu program prelungit

Gradinita cu program prelungit

Gradinita cu Program Prelungit  Dezvoltarea copilului implica o multitudine de infaptuiri si personaje diferite care afecteaza in mod poztiv sau negativ copilul. Pentru o dezvoltare corecta atat pe plan psihologic cat si pe plan social, este necesara o comunicare cu copilul, o intelegere a acestuia, venite fie din partea rudelor de sange, fie din partea educationala, de indrumare. Rolul unei gradinite este de a ii oferii copilului un loc unde sa asimileze informatii noi, sa comunice cu alti copii de varsta apropiata, sa isi dezvolte capacitatea de intelegere si de diferentiere intre bine si rau, sa se joace, sa se relaxeze si sa se simta fericit. Este studiat ca o minte limpede, care este libera si odihnita ofera o dezvoltare corecta copilului. De aceea jocul este foarte important in viata unui copil.

  O gradinita cu program prelungit se diferentiaza de gradinitele de la stat pentru motivul ca ii ofera copilului un program de masa amplu, cu o perioada de odihna, invatand copilul si pasii practici pe care trebuie sa ii realizeze inainte de o masa si dupa aceasta, imbracarea in pijamale, perioada cand va dormi cu ceilalti. Pe de alta parte, aceasta solutie este cea mai des cautat de catre parinti intrucat au motive intemeiate pentru care nu pot avea grija constant de copil cum ar fi locul de munca. Asta, bineinteles, nu inseamna ca se va indeparta de copil, gradinita este si un prilej de dezvoltare cognitiva, sociala, apoi acasa comunicarea cu parintii va fi mai bogata, mai amuzanta. Comunicarea in dezvoltarea psihologica a copilului este foarte importanta si trebuie a fi monitorizata. Parintii nu trebuiesc sa se sustraga de la a comunica cu acesta, punand la inaintare locul de munca.

  Gradinita cu program prelungit creeaza un mediu stimulativ pentru copil, asigura dezvoltarea normala si corecta a copilului, valorificand potentialul fiecaruia avand in vedere si emotiile si sentimentele afective, implica curiozitatea de descoperire a copilului a lumii inconjuratoare si a propriei identitati, interactionarea cu alti copii, cu adultii si cu mediul si dezvoltarea simturilor si a capacitatii de perecpetie prin jocuri educative.

  Jocul este o activitate foarte importanta pentru dezvoltarea fizica, sociala si emotionala a copilului, fiind, deci, si primul stadiu de invatare si activitatate creatoare din viata copilului. Jocul implica utilizarea si ascutirea celor cinci simturi: auzul, mirosul, gustul, vazul si simtul tactil. In urma jocului copilul dobandeste noi capacitati, dezvoltandu-si memoria, simtul de perceptie si de observatie, atentia, imaginatia, logica si simtul artistic. Copilaria este cea mai frumoasa perioada a unui ciclu de viata, pentru ca este si cea mai creativa parte intrucat creierul, neimpovarat, are libertatea de a crea, de a se odihni, de a gandi limpede, ii ofera copilului, ca prin joc, sa se exprime. Asa cum un scriitor se exprima prin proza, sau un artist prin pictura, copilul se exprima prin joc. De asemenea jocul ajuta la formarea unor afinitati, talente si abilitati precum si la dezvoltarea personalitatii. Scopul jocului este actiunea, ea fiind cea care indeplineste imediat dorintele sau aspiratiile.

Jocul ar trebui sa fie nelipsit din cadrul unui program de gradinita, mai ales si cu program prelungit. Jocul ajuta la disiparea energiei si la pregatirea unui somn profund, de aceea, gradinitele cu program prelungit care incorporeaza implicit un program de somn apeleaza la joc mai ales pentru dezvoltarea copilului dar si pentru consumarea energiei, intrucat se cunoaste ca un copil isi reface energia mult mai rapid decat un adult