Jocul in viata copilului

Jocul in viata copilului

gradinita particulara   Jocul este foarte importanta pentru dezvoltarea fizica, emotionala, sociala si cognitiva a copilului dumneavoastra. In timp ce se joaca, micutul isi foloseste toate cele cinci simturi (vazul, auzul, mirosul, gustul si simtul tactil), motiv pentru care jocul reprezinta primul stadiu de invatare si activitate creatoare din viata unui copil.

   In timp ce se joaca, micutul dobandeste capacitati si experiente noi, isi dezvolta spiritul de observatie, memoria, atentia, fantezia, gandirea si spiritul artistic.

   In timp ce copilul creste, joaca acestuia devine din ce in ce mai complexa si mai imaginativa, el exersandu-si talentele si abilitatile prin intermediul acesteia.

   In opinia dr. Kathleen Alfano, directorul Centrului de Cercetare si Dezvoltare Fisher-Price, joaca le ofera micutilor oportunitatea de a descoperi cum functioneaza lucrurile, de a se intelege cu altii si de a incerca roluri noi. Jocul este o activitate dominanta a copilariei, prin care copilul isi satisface propriile dorinte si visuri, actionand constient si liber In lumea imaginara pe care si-o creeaza.

   Cercetatorii au demonstrat ca jocul este esential pentru dezvoltarea personalitatii copilului si ca prin joc se dezvolta capacitatile si competentele de baza ale acestuia. Scopul jocului este actiunea Insasi, capabila de a satisface imediat dorintele sau aspiratiile copilului.

   Prin atingerea scopului, se restabileste echilibrul vietii psihice. Importanta locului pe care il ocupa jocul in viata copilului e data de faptul ca acesta  satisface dorinta fireasca de manifestare, de actiune si de afirmare a independentei lui.

 Prin joc, copilul isi satisface necesitatile principale si anume:

  • nevoia de a se misca;
  • de a crea;
  • de a fi acceptat;
  • de a-si satisface curiozitatile;
  • nevoia de a distruge. Necesitatea de a distruge este mai greu de inteles, mai ales de catre parinti, insa aceasta exprima spiritul de cercetare a copilului.
audit energetic

   O data cu inaintarea in varsta, se schimba si stilul de joaca. Acesta devine mult mai complex si imaginativ. Prin joc, copiii isi exerseaza diferitele abilitati si calitati, precum independenta, creativitatea, curiozitatea si capacitatea de a rezolva unele probleme.

    Cu cat este mai mare copilul, cu atat are nevoie de un adult ca partener de joaca. Joaca alaturi de un copil le ofera adultilor posibilitatea de a modela comportamentul celor mici, de a Intelege capacitatea lor de imaginatie si de a descoperi greselile ascunse ale acestora. Toate astea duc la rezolvarea starilor de tensiune dintre copii si parinti.

    Importanta pedagogica a jucariilor. Jucaria dezvolta personalitatea copilului. Ii formeaza gandirea, vocabularul, vor-birea, capacitatea de a imita, memoria si, totodata, ii imbogateste capacitatea emotionala, fantezia.

    In timpul jocului, copilului i se dezvolta inde-manarea si atentia, iar in cazul jocurilor colective, micutul vine in contact cu alti copii si invata sa se adapteze la stilul partenerilor de joaca.