Obezitatea - O problema printre copii

Obezitatea - O problema printre copii

obezitatea o problema printre copii     Obezitatea este răspândită în Europa si in lume, în principal la tineri, incat riscă să devină o obişnuinţă, avertizează OMS într-un raport oficial.


    Potrivit studiului efectuat în 53 de ţări, În Europa 27% din adolescenţii de 13 ani şi 33% dintre copiii de 11 ani sunt supraponderali. OMS ia in considerare eforturile autorităţilor din Franţa şi Ţările Scandinave implicate în limitarea acestui fenomen. Dar obezitatea câştigă teren din două motive, potrivit Zsuzsanna Jakab, directoare OMS pentru Europa: sedentarismul şi consumul de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi. Această combinaţie este fatală. 

    Percepţia noastră asupra a ceea ce este normal s-a schimbat. A fi supraponderal este perceput mai curând ca un lucru comun şi nu ca unul neobişnuit. Nu trebuie să lăsăm noua generaţie ca să creacă cu această idee greşită, avertizează Zsuzsanna Jakab. Obezitatea la copiii de 11 ani este la cote alarmante în Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania, iar cotele cele mai reduse se înregistrează în Olanda şi Elveţia.  

     În raportul OMS, se precizează că în 23 de ţări circa 30% dintre persoanele de 15 ani sunt sedentare. De aceea, OMS recomandă copiilor între 5 şi 17 ani să facă sport 60 de minute, zilnbrată sunt subiecte extrem de serioase. Trebuie creat un mediu în care să fie stimulate efectuarea de exerciţii fizice şi alimentaţia echilibrată, indiferent de grupul social căruia îi aparţinem, spune Joao Breda, specialist OMS. 

Ce probleme pot apare?

    Pot apare probleme cu articulatiile si probleme osoase (precum alunecarea epifizei femurale, picioare deformate), o dereglare denumite hipertensiune craniana benigna, (cu dureri de cap si tulburari de vedere), hipoventilatie (ducand la ameteli si performante slabe in timpul zilei, sforait, infarct miocardic), boli ale vezicii biliare, sindrom de ovar polichistic, tensiune arteriala crescuta, niveluri inalte ale grasimilor in sange si diabet. Exista de asemenea si importante efecte psihologice care duc la o slaba incredere in sine.

   Simptomele obezitatii incep de la oboseala, dureri de spate, dureri de cap, probleme articulare si tulburari de somn pana la probleme la scoala, dificultati emotionale si probleme psihologice.

obezitatea o problema printre copiiIata cateva dintre masuri care pot fi preventive si curative ce pot ajuta un copil predispus la obezitate inca de mic:

  • Limitarea numarului de calorii care provin din lichidele pe care le consuma copilul. Multi copii beau zilnic prea multe sucuri de fructe si lichide carbogazoase.
  • Evitarea pe cat posibil meselor frecvente de tip fast food.
  • Mare atentie la marimea portiilor consumate la fiecare masa de catre copil. O problema comuna a copiilor supraponderali este faptul ca portiile sunt mult prea mari.
  • Copiii nu trebuie sa fie fortati sa "curete farfuria". Pentru a invata sa manance sanatos, ei trebuie sa stie sa se opreasca atunci cand sunt satui si chiar un pic inainte.
  • Incurajarea activitatii fizice zilnice trebuie sa fie de asemenea o prioritate: plimbari cu parintii sau bunicii, joaca afara din casa, mersul pe bicicleta, practicarea sporturilor in echipa.
  • Limitarea timpului acordat televizorului si calculatorului si evitarea consumului de alimente in timpul acestor activitati.
  • Comunicarea si discutiile referitoare la alimentatia sanatoasa sunt importante insa insistarea excesiva asupra notiunilor de "calorie", "grasime" si "dieta" in general, poate sa frustreze copilul si sa conduca la dezechilibre.